Satu nama, pelbagai rasa dan rupa. Itulah keistimewaan kari, masakan yang dijamah hampir seluruh penduduk dunia.
Berasal dari India, kari kini bukan sahaja popular di rantau Asia, malah di benua Eropah, Afrika dan Amerika.
Menariknya, setiap negara memiliki resipi dan adunan berbeza untuk memasak kari menyebabkan rasanya berbeza-beza.
Asalnya, kari atau di utara semenanjung turut dipanggil gulai, adalah campuran pelbagai rempah dengan ikan, ayam, daging, udang, ketam dan kambing, sebelum masakan itu diubah suai mengikut cita rasa penduduk tempatan.
FOKUS
Kari berasal daripada perkataan Tamil yang sama maksud dengan perkataan bahasa Inggeris ‘curry’ yang merujuk kepada kuah.
Kebiasaannya, kari dihasilkan daripada campuran rempah berasal dari India dikenali sebagai garam masala iaitu campuran lada hitam, kayu manis, ketumbar dan beberapa jenis rempah lain.
Campuran rempah biasanya rempah kering yang dijadikan pes dan dicampur bersama bahan masakan lain seperti halia, cili merah, jintan putih, kunyit, daun kari, bawang putih dan bawang merah untuk melengkapkan resipi.
Namun, resipi kari tidak hanya terhad kepada sejenis ramuan dan campuran rempah kerana bahan lain turut digunakan.
Kari Utara India |
Kari Kuning Amerika Syarikat |
Disebabkan sejarah kari sangat panjang dan diadaptasi mengikut berlainan hidangan, ia mempunyai pelbagai variasi dengan versi berbeza dari segi rasa dan warna.
Walaupun kebiasaannya kari dikaitkan dengan warna kuning keemasan yang terhasil daripada kunyit dan campuran rempah pedas, kadangkala ia boleh menjadi sederhana pedas atau sangat pedas.
Sebagai contoh di Jepun, kari asalnya diimport dari India ke negara matahari terbit itu oleh orang Inggeris pada zaman Meiji. Ia pertama kali dirasai tentera Jepun dan akhirnya membawa kepada kehadirannya dalam masakan Jepun.
Kari Jepun |
Kari Ayam Indonesia |
Kari Daging Bangladesh |
Resipi kari dari Turki menampilkan bahan agak ringkas dan hampir sama dengan yang dihasilkan di negara Barat. Namun, kaedah penyediaannya unik dan berlainan iaitu ia dimasak dalam ketuhar menggunakan mangkuk kaserol dan cara masakan itu menjadikan kuahnya hampir seperti sos.
Kari Thailand |
Kari Kepala Ikan Bagan Datuk |
Pajeri Nenas |
Namun, tidak kira apa campuran digunakan dalam kari, ia pasti menjadi hidangan istimewa yang digemari segenap lapisan masyarakat.
EmoticonEmoticon